Kako se morajo lastniki »navadnih« spletnih strani pripraviti na novo uredbo GDPR?

  • Piškotki
  • Zajemanje e-naslovov na spletni strani
  • Baza prejemnikov e-novic
  • Analitika in remarketing (ponovno trženje)

 

Uredba GDPR, ki je stopila v veljavo 25. maja 2016, se bo začela neposredno uporabljati 25. maja 2018.
Ste pripravljeni?

Kako se morajo lastniki spletnih trgovin pripraviti na novo uredbo GDPR?

  • Piškotki
  • Zajemanje e-naslovov na spletni strani
  • Baza prejemnikov e-novic
  • Baza kupcev
  • CRM sistemi
  • Analitika in remarketing (ponovno trženje)


Kako se pripraviti na novo uredbo o varstvu podatkov (GDPR), ki stopi v veljavo 25.maja 2018?

Upoštevanje evropske uredbe o varstvu podatkov (GDPR), bo obvezno za podjetja in organizacije po vsem svetu, ki obdelujejo osebne podatke državljanov EU. Neupoštevanje uredbe bo sankcionirano z zares visokimi kaznimi.

Ste vedeli, da je podjetje zaradi neupoštevanja GDPR uredbe lahko kaznovano z globo do 20 mio evrov ali do 4% globalnega letnega prometa.

E-mail marketing in uredba GDPR
Po 25. maju 2018, ko se začne izvajati uredba GDPR, bodo lahko podjetja pošiljala komercialna sporočila (e-mailinge) le na tiste e-naslove za katere bo lahko dokazalo privolitev v skladu z navedbami uredbe.

Kdo v Sloveniji bo pristojen za GDPR?
V Sloveniji bo za nadzor nad izvajanjem uredbe o varstvu podatkov (uredba GDPR) in skladnostjo z GDPR pristojen Informacijski pooblaščenec (https://www.ip-rs.si/).10

Piškotki in uredba GDPR
Uredba GDPR zahteva od lastnikov spletnih strani, da pridobijo od uporabnika izrecno dovoljenje za beleženje piškotkov, šele nato se lahko piškotek namesti na uporabnikov računalnik. Zabeleženo boste morali imeti kateri piškotki se beležijo, kako dolgo in za kakšne namene. Uporabnik bo moral imeti možnost, da prekliče privolitev za nalaganje piškotkov.

Izziv za lastnike spletne strani -> kako zadostiti vsem zahtevam uredbe GDPR in hkrati ne poslabšati uporabniške izkušnje na spletni strani?

“Third-party” piškotki – piškotki za remarketing
Gre za piškotke, ki jih ne izda spletna stran na kateri se uporabnik nahaja, ampak druga spletna stran (primer: analytics piškotki, remarketing piškotki oglasnih mrež, ipd.). Spletna stran bo morala uporabnika na razumljiv način obvestiti, da se mu bodo po privolitvi naložili tudi tovrstni piškotki. Če uporabnik ne bo dal privolitve, se mu seveda “third-party” piškotki ne smejo naložiti.

Uredba GDPR
Nenehno smo priča spreminjanju, dopolnjevanju in ponovnem oblikovanju zakonskih določil, ukrepov in predpisov. Tako nas kaj kmalu čaka tudi sprememba, katera prične veljati konec maja 2018, natančneje 25. v mesecu, ko prične veljati uredna GDPR oziroma Splošna uredba o varstvu podatkov.

Z novim letom prihajajo pomembne spremembe na področju poslovanja in je predvsem za pravne osebe pomembno zavedanje, da gre za poslovni in pravni izziv, katerega bomo morali spoštovati, saj v primeru neupoštevanja grozijo visoke kazni. Četudi se nam morebiti zdi, da je varstvo podatkov dokaj ostro in smo bili zadovoljni, pa uredba GDPR želi ta nadzor še poostriti.

Varnost osebnih podatkov
Kar poskuša omenjena uredba doseči, je celotno sledljivost pretoka podatkov in tudi povečati varnost osebnih podatkov. Kar pa je za posameznike še pomembno, da bo uredba omogočila samostojno odločitev do privolitve hranjenja in obdelave podatkov. Tako se morajo podjetja še posebej pripraviti, prilagoditi in vzpostaviti procese, tehnologijo in odgovornost, zato, da bodo lahko izvajali predpisane ukrepe GDPRja.

Kazni in GDPR
Za pravne osebe že sedaj veljajo stroga pravila za varstvo osebnih podatkov in jih lahko zgolj obdelujejo v primeru, če je to z zakonom določeno, če posameznik privoli v to in do te mere, da se spoštuje pogodbeno razmerje oziroma, se lahko izpelje proces pogodbe. Uredba GDPR pa to področje še bolj zaostruje in tako pravnim osebam nalaga še več pozornosti pri varstvu podatkov, posameznikom pa poveča pravico do teh ter jim tudi da možnost izbire o hranjenju osebnih podatkov.

Osebni podatki se rabijo in obdelujejo za različne namene in je dovoljena njihova obdelava, da se lahko izpolni in doseže ta namen. Prihodnje leto pa bo uredba GDPR uvedla reformo na področju varstva podatkov, katera bo pravnim osebam postavila še več določil in dala posameznikom več pravic. Vsekakor, ne glede na naš status, pa je pomembno upoštevati in varovati ter omogočiti nadzor nad obdelovanjem osebnih podatkov.

Ste že preverili vašo skladnost z GDPR?

Zagotovite si celovito storitev pravnega in IT svetovanja!

Izpolnite spodnji obrazec in poslali vam bomo ponudbo.

Vnesite prosim e-naslov, da vas bomo lahko poslali ponudbo.
Vnesite prosim telefonsko številko, da vas bomo lahko kontaktirali prek telefona.